Sposób przygotowania:
Jagodowe ciasto
1. Biszkopty włożyć do zamrażalnikowego woreczka, zamknąć szczelnie, potłuc młotkiem i następnie za pomocą wałka do ciasta rozkruszyć na jednolitą miazgę. Masło stopić (nie zbrązowić). Do pojemnika z roztopionym masłem wsypać biszkoptową miazgę i wszystko dokładnie wymieszać. Wyłożyć okrągłą formę do pieczenia (Ø 26 cm) papierem do pieczenia, wsypać mieszankę maślano-biszkoptową, mocno przygnieść łyżką do dna i wstawić na 30 min do lodówki
2. Zmiękczyć żelatynę w zimnej wodzie. Rozmrozić jagody i połowę rozmrożonych jagód przerobić z cukrem na purée (piure)
3. Cytrynę umyć gorącą wodą, przetrzeć do sucha i utrzeć na tarce skórkę, sok wycisnąć. Twarożek wymieszać z sokiem i cytrynową skórką oraz jagodowym purée. Wycisnąć z żelatyny wodę, rozpuścić ją na małym ogniu i wymieszać z 2 – 3 łyżkami masy serowej. Następnie wymieszać żelatynę zresztą masy twarożkowej i wstawić na ca. 10 min do lodówki.
Śmietanę ubić na sztywno.
4. W momencie gdy twarożek zmieszany z żelatyną zacznie galaretowacieć, należy w to wmieszać pozostałe jagody oraz ubitą śmietanę. Uzyskany krem włożyć do blachy na maślano-biszkoptową miazgę, wygładzić i włożyć na co najmniej 6 godzin (najlepiej na noc) do lodówki. Po wyjęciu, ozdobić tort cytrynową melisą i świeżymi jagodami.
Smacznego :))
2. Zmiękczyć żelatynę w zimnej wodzie. Rozmrozić jagody i połowę rozmrożonych jagód przerobić z cukrem na purée (piure)
3. Cytrynę umyć gorącą wodą, przetrzeć do sucha i utrzeć na tarce skórkę, sok wycisnąć. Twarożek wymieszać z sokiem i cytrynową skórką oraz jagodowym purée. Wycisnąć z żelatyny wodę, rozpuścić ją na małym ogniu i wymieszać z 2 – 3 łyżkami masy serowej. Następnie wymieszać żelatynę zresztą masy twarożkowej i wstawić na ca. 10 min do lodówki.
Śmietanę ubić na sztywno.
4. W momencie gdy twarożek zmieszany z żelatyną zacznie galaretowacieć, należy w to wmieszać pozostałe jagody oraz ubitą śmietanę. Uzyskany krem włożyć do blachy na maślano-biszkoptową miazgę, wygładzić i włożyć na co najmniej 6 godzin (najlepiej na noc) do lodówki. Po wyjęciu, ozdobić tort cytrynową melisą i świeżymi jagodami.
Smacznego :))
nathaliye
Tit
msewka