SUPERPRZEPIS

Jagodowe ciasto

  • 3
  • p.haju
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5
Jagodowe ciasto

Po prostu lubię słodkie :))

Składniki:

Jagodowe ciasto

 

  • 100 g masła
  • 230 g biszkoptów (takich jak na Tiramisu)
  • 8 płatków żelatyny
  • 400 g zamrożonych jagód
  • 100 g cukru
  • 1 cytryna
  • 500 g chudego twarożku (Magerquark)
  • 250 g śmietany 30%
  • melisa cytrynowa oraz parę świeżych jagódek dla ozdoby
  • worek do zamrażania
  • papier do pieczenia

Sposób przygotowania:

Jagodowe ciasto
1. Biszkopty włożyć do zamrażalnikowego woreczka, zamknąć szczelnie, potłuc młotkiem i następnie za pomocą wałka do ciasta rozkruszyć na jednolitą miazgę. Masło stopić (nie zbrązowić). Do pojemnika z roztopionym masłem wsypać biszkoptową miazgę i wszystko dokładnie wymieszać. Wyłożyć okrągłą formę do pieczenia (Ø 26 cm) papierem do pieczenia, wsypać mieszankę maślano-biszkoptową, mocno przygnieść łyżką do dna i wstawić na 30 min do lodówki
2. Zmiękczyć żelatynę w zimnej wodzie. Rozmrozić jagody i połowę rozmrożonych jagód przerobić z cukrem na purée (piure)
3. Cytrynę umyć gorącą wodą, przetrzeć do sucha i utrzeć na tarce skórkę, sok wycisnąć. Twarożek wymieszać z sokiem i cytrynową skórką oraz jagodowym purée. Wycisnąć z żelatyny wodę, rozpuścić ją na małym ogniu i wymieszać z 2 – 3 łyżkami masy serowej. Następnie wymieszać żelatynę zresztą masy twarożkowej i wstawić na ca. 10 min do lodówki.
Śmietanę ubić na sztywno.
4. W momencie gdy twarożek zmieszany z żelatyną zacznie galaretowacieć, należy w to wmieszać pozostałe jagody oraz ubitą śmietanę. Uzyskany krem włożyć do blachy na maślano-biszkoptową miazgę, wygładzić i włożyć na co najmniej 6 godzin (najlepiej na noc) do lodówki. Po wyjęciu, ozdobić tort cytrynową melisą i świeżymi jagodami.

Smacznego :))

Tagi:

biszkopt