bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Jagodowe z ciasto z musem pod galaretką

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

pyszne ciasto jagodowe, upieczone jako zachciankę dla córki

Jagodowe z ciasto z musem pod galaretką Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Jagodowe z ciasto z musem pod galaretką

 

  • ciasto:
  • 2 jaja
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2-3 łyżki gorącej wody
  • 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

 

  • wierzch:
  • szklanka jagód
  • galaretka z owoców leśnych

Sposób przygotowania:

Jagodowe z ciasto z musem pod galaretką
Rozgrzej piekarnik do 165° . Oddziel żółtka jajek od białek. Ubij pianę z białek na sztywno dodając z 1/3 cukru. Wymieszaj mikserem żółtka z cukrem i wodą aż do konsystencji kremu. Ja robiłam to na garnku z gorącą wodą. Teraz mieszając łyżką dodaj pianę z białek, na koniec wmieszaj obie mąki i proszek do pieczenia. Formę najlepiej tortownicę wyłóż pergaminem. Wypełnij ciastem, wygładź wierzch. Piecz około 15 do 18 minut. Wyjmij z piekarnika niech ostygnie. Usuń z ciasta pergamin, włóż ciasto ponownie do formy. Mus: Śmietanę ubij na sztywno. Do garnuszka daj jagody i cukier, podgrzewaj aż cukier się rozpuści. Namocz żelatynę w małej ilości gorącej wody. Dodaj ją do gorących jagód. Odstaw do lekkiego przestygnięcia. Dodaj do masy 3 łyżki bitej śmietany i dobrze wymieszaj. Dodaj resztę bitej śmietany i wymieszaj. Wlej mus na ciasto w formie. Wygładzi powierzchnię i wstaw do lodówki na co najmniej godzinę. Galaretkę rozpuść w 250 ml gorącej wody. Wyłóż całe jagody na zastygnięty mus. Odstaw żeby lekko przestygła, po czym zalej jagody i ciasto galaretką. Wstaw do lodówki aż wierzch zastygnie.przez 20 minut. Teraz wystarczy ostrożnie wyciagnąć ciasto z formy.
Jagodowe z ciasto z musem pod galaretką
Delikatny biszkopt pod musem z jagód i galaretką
Jagodowe z ciasto z musem pod galaretką
Mus z jagód i galaretka na cieście biszkoptowym