Sposób przygotowania:
Jagodowe z ciasto z musem pod galaretką
Rozgrzej piekarnik do 165° . Oddziel żółtka jajek od białek. Ubij pianę z białek na sztywno dodając z 1/3 cukru. Wymieszaj mikserem żółtka z cukrem i wodą aż do konsystencji kremu. Ja robiłam to na garnku z gorącą wodą. Teraz mieszając łyżką dodaj pianę z białek, na koniec wmieszaj obie mąki i proszek do pieczenia. Formę najlepiej tortownicę wyłóż pergaminem. Wypełnij ciastem, wygładź wierzch. Piecz około 15 do 18 minut. Wyjmij z piekarnika niech ostygnie. Usuń z ciasta pergamin, włóż ciasto ponownie do formy. Mus: Śmietanę ubij na sztywno. Do garnuszka daj jagody i cukier, podgrzewaj aż cukier się rozpuści. Namocz żelatynę w małej ilości gorącej wody. Dodaj ją do gorących jagód. Odstaw do lekkiego przestygnięcia. Dodaj do masy 3 łyżki bitej śmietany i dobrze wymieszaj. Dodaj resztę bitej śmietany i wymieszaj. Wlej mus na ciasto w formie. Wygładzi powierzchnię i wstaw do lodówki na co najmniej godzinę. Galaretkę rozpuść w 250 ml gorącej wody. Wyłóż całe jagody na zastygnięty mus. Odstaw żeby lekko przestygła, po czym zalej jagody i ciasto galaretką. Wstaw do lodówki aż wierzch zastygnie.przez 20 minut. Teraz wystarczy ostrożnie wyciagnąć ciasto z formy.
Olis <3
marietta