kasienka1987

kasienka1987

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 144]

jagodowo-malinowe ciacho

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

pyszne , kolorowe ciacho!

jagodowo-malinowe ciacho

Składniki:

jagodowo-malinowe ciacho

 

  • na blaszkę 25X35 cm
  • jasny biszkopt
  • 7 jaj
  • szkl cukru
  • szkl mąki tortowej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • masa :
  • litr kwaśnej śmietany 12 %
  • 4 łyżki cukru pudru
  • torebka cukru waniliowego 16 g
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 30 dkg jagód (umyte i usunięte zielone "ogonki`)
  • ok 40 dkg malin (wcześniej umyte i osuszone)
  • dodatkowo
  • 2 galaretki truskawkowe lub szafirowe
  • papier do pieczenia

 

Sposób przygotowania:

jagodowo-malinowe ciacho
biszkoptBiałka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli , później dodajemy na przemian cukier i żółtka. Do ubitych jajek delikatnie po łyżce wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia , mieszamy delikatnie aż składniki się dokłądnie połączą . Ciasto wykładamy do wyłożonej papierem blaszki i pieczemy przez 30 min w 180*C. Galaretkę rozpuszczamy w ok 400 ml. gorącej wody-odstawiamy do ostygnięcia. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szkl. gorącej wody i schładzamy, Śmietanę ubijamy w mikserze na najwyższych obrotach z cukrem pudrem przez ok 2 min , później wlewamy powoli żelatynę i jeszcze przez chwilę mieszamy. 1/3 masy odkładamy do osobnej miseczki, do reszty dodajemy 3/4 borówek i malin .dokładnie ale delikatnie mieszamy. Obie masy wkładamy na chwilę do lodówki żeby lekko stężały. Biszkopt przecinamy wzdłuż na dwie równe części.Na pierwszy wykładamy masę z owocami , przykrywamy drugą połową biszkoptu na wierzch wykładamy odłożoną wcześniej 1/3 masy śmietanowej , na której ułożyć resztę owoców całość zalać tężejącą galaretką. Schłodzić w lodówce !

Tagi:

biszkopt