Sposób przygotowania:
Jagodowy puszek
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia do miski. Dodajemy cukier, mieszamy, następnie dodajemy żółtka jaj oraz 1 margarynę( miękką). Całość miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Zagniatamy ciasto, zawijamy w folię spożywczą i schładzamy w lodówce. Później rozwałkowujemy je na dwie blaszki i pieczemy w temp. 180 stopni przez 15- 20 minut. Zagotowujemy budyń na mleku. Po schłodzeniu budyniu miksujemy 1 margarynę z cukrem pudrem i dodajemy porcjami budyń. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Jagody prażymy w rondelku z cukrem. Gdy już się rozpadną możemy je przetrzeć przez sitko, żaby pozbyć się pesteczek, następnie dodajemy 1- 2 galaretki owocowe i odstawiamy, aż zaczną tężeć. Placki ciasta przekładamy masą budyniową. Na wierzch drugiego placka wykładamy tężejące jagody. Następnie ubijamy kremówkę z cukrem pudrem i rozpuszczoną żelatyną i wykładamy na stężałe jagody. Na wierzch ścieramy mleczną czekoladę, uprzednio mocno schłodzoną w zamrażalniku. Następnie odstawiamy ciasto w chłodne miejsce do schłodzenia.
edytaha
Ilonar2301
To zależy jaką chcemy uzyskać konsystencję śmietany. Ja dodaję 2 łyżeczki.
msewka