Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

Jagodowy puszek

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Idealne ciasto na niedzielę.

Jagodowy puszek

Składniki:

Jagodowy puszek

 

  • 2 kostka margaryny
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 żółtka jaj
  • 500 ml mleka
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego
  • cukier puder do smaku
  • 1 litr jagód
  • 1-2 galaretki owocowe
  • cukier do smaku do jagód
  • 500 ml kremówki
  • żelatyna
  • czekolada mleczna

Sposób przygotowania:

Jagodowy puszek
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia do miski. Dodajemy cukier, mieszamy, następnie dodajemy żółtka jaj oraz 1 margarynę( miękką). Całość miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Zagniatamy ciasto, zawijamy w folię spożywczą i schładzamy w lodówce. Później rozwałkowujemy je na dwie blaszki i pieczemy w temp. 180 stopni przez 15- 20 minut. Zagotowujemy budyń na mleku. Po schłodzeniu budyniu miksujemy 1 margarynę z cukrem pudrem i dodajemy porcjami budyń. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Jagody prażymy w rondelku z cukrem. Gdy już się rozpadną możemy je przetrzeć przez sitko, żaby pozbyć się pesteczek, następnie dodajemy 1- 2 galaretki owocowe i odstawiamy, aż zaczną tężeć. Placki ciasta przekładamy masą budyniową. Na wierzch drugiego placka wykładamy tężejące jagody. Następnie ubijamy kremówkę z cukrem pudrem i rozpuszczoną żelatyną i wykładamy na stężałe jagody. Na wierzch ścieramy mleczną czekoladę, uprzednio mocno schłodzoną w zamrażalniku. Następnie odstawiamy ciasto w chłodne miejsce do schłodzenia.

Tagi:

czekolada