rozwodka01

rozwodka01

Szef Kuchni
[Przepisów: 105]

Jagodzianki

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Drożdże mieszamy z cukrem, dobrze rozprowadzamy. Z podanych składników zagniatamy ciasto

Jagodzianki

Składniki:

Jagodzianki

 

  • 0,5 kg mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 1/3 kostki rozpuszczonej margaryny
  • 1/3 szklanki oleju
  • 2-3 jaja
  • 5 dag drożdży
  • 1-2 łyżki Cukru Królewskiego
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 szczypty soli

 

  • Do nadzienia:
  • jagody lub poziomki z cukrem
  • ewentualnie dowolny dżem

 

Sposób przygotowania:

Jagodzianki
Drożdże mieszamy z cukrem, dobrze rozprowadzamy. Z podanych składników zagniatamy ciasto, wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy wyrośnie dzielimy je na dwie części, każdą z nich rozwałkowujemy i posypujemy jagodami lub smarujemy dżemem. Zwijamy jak roladę w rulon, a następnie tniemy na 4-5 cm kawałki. Bułeczki układamy na blaszce i smarujemy jajkiem. Pieczemy, aż będą mieć złoty kolor.

Tagi:

jagodzianki