Sposób przygotowania:
Jagodzianki-kwiatuszki
1. Świeże drożdże rozetrzeć z łyżką cukru i łyżką mąki pszennej, a następnie rozpuścić w letnim mleku. Przygotowaną mieszankę odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 20 minut. 2. Do miski przesiać mąkę, wsypać drobno zmielone migdały, cukier i cukier z wanilią, dokładnie wymieszać W suchych składnikach zrobić wgłębienie, wlać wyrośnięte drożdże, wyrobić gładkie, elastyczne i odchodzące od ścianek naczynia i rąk ciasto (gdy jest za rzadkie dosypać trochę mąki, gdy za twarde wlać odrobinę letniego mleka). Z ciasta uformować kulę, włożyć do miski, przykryć bawełnianą ściereczką i ponownie odstaw do wyrośnięcia. 4. Świeże jagody umyć, dokładanie osączyć na sicie. Płatki migdałowe delikatnie rozkruszyć, wymieszać z osączonymi jagodami. 5. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na placek o grubości ok. 0,4 mm, za pomocą foremki wycinać z niego kwiatki. Na środku połowy kwiatków, nałożyć łyżeczką nadzienie (tyle, by można swobodnie zlepić brzegi ciastek). Brzegi smarować odrobiną mleka. Kwiatki z farszem przykryć "czystymi" kwiatkami, mocno docisnąć brzegi palcami by nadzienie nie wypłynęło. Drożdżówki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić na 10 minut do podrośnięcia. 6. Wierzchy drożdżówek posmarować resztą mleka (za pomocą silikonowego pędzelka), na środku każdego kwiatuszka umieścić po 1 płatku migdałowym. 7. Formę z jagodziankami włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st.C, piec na złoty kolor przez ok. 25 minut.