czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

SUPERPRZEPIS

Książka Kucharska: Najlepsze przepisy na dania z jagodami

Jagodzianki z białym serem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Wspaniałe serowe bułki, bardzo soczyste, wszyscy w domu się o nie kłócą;) Nie może ich zabraknąć w sezonie jagodowym...

Jagodzianki z białym serem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jagodzianki z białym serem

 

 

  • Nadzienie
  • 600g półtłustego twarogu,
  • łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 3 łyżki masła,
  • 5 łyżek cukru waniliowego,
  • 4 łyżki drobnego cukru,
  • 2 żółtka,
  • 500g jagód.

Sposób przygotowania:

Jagodzianki z białym serem
1. Do letniego mleka wkruszyć drożdże, dodać masło i cukier. Dokładnie wymieszać, odstawić na 10minut. Mąkę przesiać, dodać rozkłócone jajka, sól oraz wyrośnięty zaczyn. Zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, przykryć lnianą ściereczką i odstawić na 1 i 1/2 godz w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie ponownie zagnieść, rozwałkować na prostokąt o wym. 55x 45cm. Przekroić wzdłuż dłuższego boku na dwa długie prostokąty.



2. Twaróg rozgnieść widelcem ze stopionym masłem, żółtkami, cukrem waniliowym i cukrem. Dodać mąkę, dokładnie wymieszać. Masę rozsmarować na obu prostokątach, posypać jagodami. Złożyć na pół wzdłuż dłuższego boku i delikatnie skleić. Ostrym nożem każdy prostokąt pokroić na ok. 10 części. Ułożyć blisko siebie na blasze, przykryć ściereczką i odstawić na 30minut. Piec ok. 25minut w temp. 190-200st. Ostudzić i polukrować.
Jagodzianki z białym serem
ciasto odstawiamy na 1,5 godz by podwoiło objętość
Jagodzianki z białym serem
Ciasto rozwalkować, przekroić wzdłuż na 2 prostokąty
Jagodzianki z białym serem
Ucieramy wszystkie skąłdniki nadzienia .
Jagodzianki z białym serem
Zlepione prostokąty kroimy na ok. 20 kawałków