Sposób przygotowania:
Jaja faszerowane tuńczykiem
Marchewkę zetrzeć na tarce. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki, wybrać pestki, i pokroić w cienkie paseczki. Szpinak umyć i posiekać. Cebulę pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę, marchewkę, pomidora, oraz szpinak. Wymieszać i przykryć. Po kilku minutach dodać soli i pieprzu do smaku, dalej dusić na małym ogniu przez ok 15-20 minut. Na sam koniec dodać ketchup i dobrze wymieszać. Pozostawić aż ostygnie. Tuńczka odsączyć z oleju. Zmielić go razem z warzywami. Kukurydzę i groszek odcedzić. Wsypać po pół puszki każdego do zmielonego z warzywami tuńczyka. Wszystko dobrze wymieszać z łyżką majonezu.
Jajka ugotować na twardo. Obrać ze skorupki, poprzecinać na pół. Usunąć żółtka do miski, połówki białek pozostawić do nafaszerowania.
Do żółtek dodać sok z jednej cytrymy, 2 łyżki oliwy, 2 łyżki gęstej śmietany, 1 łyżeczkę musztardy. Ugotowane żółtka utrzeć z powyższymi składnikami na jednolitą masę, nalezy je dokładnie rozetrzeć. Dodać posiekany koperek, oraz sół i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszać.
Białka jajek faszerować tuńczykiem z warzywami. Sosa podać oddzielnie, jajka polewać doopiero na tależu.
Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę, marchewkę, pomidora, oraz szpinak. Wymieszać i przykryć. Po kilku minutach dodać soli i pieprzu do smaku, dalej dusić na małym ogniu przez ok 15-20 minut. Na sam koniec dodać ketchup i dobrze wymieszać. Pozostawić aż ostygnie. Tuńczka odsączyć z oleju. Zmielić go razem z warzywami. Kukurydzę i groszek odcedzić. Wsypać po pół puszki każdego do zmielonego z warzywami tuńczyka. Wszystko dobrze wymieszać z łyżką majonezu.
Jajka ugotować na twardo. Obrać ze skorupki, poprzecinać na pół. Usunąć żółtka do miski, połówki białek pozostawić do nafaszerowania.
Do żółtek dodać sok z jednej cytrymy, 2 łyżki oliwy, 2 łyżki gęstej śmietany, 1 łyżeczkę musztardy. Ugotowane żółtka utrzeć z powyższymi składnikami na jednolitą masę, nalezy je dokładnie rozetrzeć. Dodać posiekany koperek, oraz sół i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszać.
Białka jajek faszerować tuńczykiem z warzywami. Sosa podać oddzielnie, jajka polewać doopiero na tależu.