olmanka

olmanka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 444]

Jaja po włosku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

byłam rok temu we Włoszech i zamówiłam podobne danie. To mnie zainspirowało do stworzenia włoskiego dania.

Jaja po włosku

Składniki:

Jaja po włosku

 

  • 20 dag makaronu (najlepiej makaron spaghetti)
  • 6 jaj
  • 1 łyżka oleju
  • 2 szklanki sosu pomidorowego/ketchupu
  • 2-3 łyżki tartego sera (najlepiej parmezan)
  • 1 łyżeczka masła
  • sól
  • pieprz
  • 1-2 łyżki masła utartego w wiórki

Sposób przygotowania:

Jaja po włosku
Ugotowany makaron rozłożyć na dnie żaroodpornego naczynia. Na nim ułożyć usmażone jaja sadzone, posypać je solą i pieprzem. Wszystko to polać sosem pomidorowym (albo ketchupem), posypać startym serem, ustroić wiórkami masła i piec w piekarniku 6-8 minut. Do tego szklaneczka wykwintnego wina i... mamy włoskie danie. Smacznego!
1 porcja= 377 kcal