SUPERPRZEPIS

Tarta ziemniaczana szpinakowo-łososiowa

  • 11
  • Netka
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9
Tarta ziemniaczana szpinakowo-łososiowa Więcej zdjęć (5)

Pyszna tarta na ziemniaczanym cieście, ze szpinakiem i łososiem.

Składniki:

Tarta ziemniaczana szpinakowo-łososiowa

 

  • 400 g ugotowanych w lekko osolonej wodzie,odcedzonych i pogniecionych ziemniaków (można użyć ugotowanych dzień wcześniej)
  • 2 jajka
  • pieprz oraz gałka muszkatałowa do smaku

  • 250 g łososia (użyłam mrożonych kawałków bez skóry)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól kamienna i pieprz do smaku
  • sok z cytryny
  • 4 ziarenka kardamonu

  • 400 g listków szpinaku
  • 1 mała cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • sok z cytryny
  • 2 łyżeczki suszonego koperku
  • 1 łyżka oliwy
  • sól i pieprz do smaku

  • forma do tart
  • masło do wysmarowania i bułka tarta do posypania

 

Sposób przygotowania:

Tarta ziemniaczana szpinakowo-łososiowa
Piekarnik ustawic na 180 C. Łososia skropic sokiem z cytryny, natrzeć pieprzem i solą.Naczynie żaroodporne skropic oliwą, ułozyc łososia,dodac kardamon i wstawic do piekarnika. Piec przez ok. 20 min. Opłukany szpinak sparzyć wrzątkiem,odcedzić i posiekac nożem. Na rozgrzana oliwę wrzucić pokrojona cebulę, zrumienić lekko a nstępnie dodac koperek, przecisnięty przez praske czosnek i posiekany szpinak.Wszystko to dusic przez ok 5 min,również odpowiednio doprawic do smaku sola,sokiem cytrynowym i pieprzem.



Foremkę do tart wysmarować miękkim masłem oraz posypac bułką tartą. W dużej misce ubic do białości jajka z odrobina soli. Do ubitych jajek dodawać partiami ziemniaki, wszystko miksować by powstała dłądka masa,masę doprawic pieprzem i gałką muszkatałową. Masą ziemniaczano-jajeczną wypełnic formę do tart, najlepiej zrobic to naoliwioną dłonią .Na ciasto nałożyć szpinak a potem rozdrobnionego, upieczonego łososia.Wszystko pokryc resztą ciasta. Ja masę włożyłam do rękawa cukierniczego i powstały esy-floresy.



Formę wstaić do piekarnika i piec do czasu az ciasto się ładnie zrumieni.Ja piekłam w 170 C. Smacznego:)
Tarta ziemniaczana szpinakowo-łososiowa
Na patelni dusimy szpinak i cebule z przyprawami
Tarta ziemniaczana szpinakowo-łososiowa
Łączymy ze sobą ubite jajka i ugotowane ziemniaki
Tarta ziemniaczana szpinakowo-łososiowa
Na ciasto nakłądamy szpinak,łososia i pozostałe ciasto
Tarta ziemniaczana szpinakowo-łososiowa
Tarta jest doskonała zaraz po upieczeniu jak również na zimno,lepiej się wtedy kroi