Sposób przygotowania:
Tarta ziemniaczana szpinakowo-łososiowa
Piekarnik ustawic na 180 C. Łososia skropic sokiem z cytryny, natrzeć pieprzem i solą.Naczynie żaroodporne skropic oliwą, ułozyc łososia,dodac kardamon i wstawic do piekarnika. Piec przez ok. 20 min. Opłukany szpinak sparzyć wrzątkiem,odcedzić i posiekac nożem. Na rozgrzana oliwę wrzucić pokrojona cebulę, zrumienić lekko a nstępnie dodac koperek, przecisnięty przez praske czosnek i posiekany szpinak.Wszystko to dusic przez ok 5 min,również odpowiednio doprawic do smaku sola,sokiem cytrynowym i pieprzem.
Foremkę do tart wysmarować miękkim masłem oraz posypac bułką tartą. W dużej misce ubic do białości jajka z odrobina soli. Do ubitych jajek dodawać partiami ziemniaki, wszystko miksować by powstała dłądka masa,masę doprawic pieprzem i gałką muszkatałową. Masą ziemniaczano-jajeczną wypełnic formę do tart, najlepiej zrobic to naoliwioną dłonią .Na ciasto nałożyć szpinak a potem rozdrobnionego, upieczonego łososia.Wszystko pokryc resztą ciasta. Ja masę włożyłam do rękawa cukierniczego i powstały esy-floresy.
Formę wstaić do piekarnika i piec do czasu az ciasto się ładnie zrumieni.Ja piekłam w 170 C. Smacznego:)
Foremkę do tart wysmarować miękkim masłem oraz posypac bułką tartą. W dużej misce ubic do białości jajka z odrobina soli. Do ubitych jajek dodawać partiami ziemniaki, wszystko miksować by powstała dłądka masa,masę doprawic pieprzem i gałką muszkatałową. Masą ziemniaczano-jajeczną wypełnic formę do tart, najlepiej zrobic to naoliwioną dłonią .Na ciasto nałożyć szpinak a potem rozdrobnionego, upieczonego łososia.Wszystko pokryc resztą ciasta. Ja masę włożyłam do rękawa cukierniczego i powstały esy-floresy.
Formę wstaić do piekarnika i piec do czasu az ciasto się ładnie zrumieni.Ja piekłam w 170 C. Smacznego:)
-Natka-
Bernadetta
Netka
Marta1986
Netka
Dziekuje:)
jaNina
Netka
:)
edytaha
Netka
Dziekuję bardzo:)
msewka
Netka
Dla mnie tez:)