Tarta jajeczna

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smaczne połączenie jajek z serem i kiełbaską

Tarta jajeczna Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Tarta jajeczna

 

  • Ciasto
  • 20 dag mąki
  • 10 dag masła
  • 3 łyżki zimnej wody
  • 1/2 łyżeczki soli

 

  • Nadzienie
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 2 jajka surowe
  • 1 mała cebula
  • troszkę podsmażonej kiełbaski
  • 10 dag startego żółtego sera
  • pomidorki do dekoracji

Sposób przygotowania:

Tarta jajeczna
Ciasto Z podanych składników zarobić ciasto. Zawiną w folię i włożyć do lodówki aby się schłodziło.Gdy ciasto się schłodzi rozwałkować cienko i wyłożyć do blaszki najlepiej specjalnej do tart. Nakłuć widelcem. Zapiec trochę w piekarniku po lekki zapieczeniu dodać farsz. Nadzienie Jajka ugotować na twardo pokroić w plasterki rozłożyć na zapiekanym cieście następnie dodać posiekaną drobno cebulkę razem z kiełbaską (kiełbasę kroimy według uznania może to być kostka, plasterki,paski).Następnie trzemy ser. Dwa surowe jajka roztrzepujemy widelcem i wylewamy na nadzienie posypujemy startym serem. Tartę ponownie wstawiamy do piekarnika do czasu aż zapiecze się wierzch.(ok .30 minut). Gotową tartę podajemy na ciepło można przybrać plasterkami pomidorów
Tarta jajeczna
Wygląd tarty jajecznej kawałek tarty w środku