SUPERPRZEPIS

Wiosenna tarta jajeczna z pesto bazyliow

         
ocena: 5/5 głosów: 3
Wiosenna tarta jajeczna z pesto bazyliow

na spodzie z pszennego, razowego ciasta

Składniki:

Wiosenna tarta jajeczna z pesto bazyliow

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Wiosenna tarta jajeczna z pesto bazyliow
Do miski wsypuję mąkę, dodaję do niej sól, wbijam jajko i wrzucam masło pokrojone w kostkę. Zaczynam od siekania wszystkiego nożem, potem zagniatam ciasto rękami dodając jogurtu tyle ile zbierze ciasto - musi być elastyczne i gładkie. Ciasto zawijam w folię spożywczą i wkładam do lodówki na 30 min. Po tym czasie ciasto rozwałkowuję i wykładam nim natłuszczoną formę na tartę. Do miski wbijam kolejno jajka i roztrzepuję je trzepaczką. Dodaję śmietanę, pesto bazyliowe, sól i pieprz i jeszcze raz dobrze rozbijam. Masę jajeczną wylewam na ciasto. Piekę ok 30-40 min w 180st az masa się zetnie a ciasto zacznie złocić.