OZIRI

OZIRI

Kuchcik
[Przepisów: 2]

Jajecznica o zapachu Węgier

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Sadzone jaja z salami i papryką

Jajecznica o zapachu Węgier

Składniki:

Jajecznica o zapachu Węgier

 

  • 1. Duże plastry salami np. 4 szt
  • 2. Pomidor duży
  • 3. Jajka np.4 szt duże
  • 4. Mała cebula
  • 5. Papryka mielona słodka
  • 6. Tymianek (szczypta) bo lubię
  • 7. Pieprz i sól do smaku
  • 8. Tłuszcz do smażenia: oliwa, lub słoninka

Sposób przygotowania:

Jajecznica o zapachu Węgier
Na patelnię oliwę wlać proszę lub słoninę w drobne kostki by wytopił się tłuszcz, zmniejszyć po tym ogień kuchenki by nie pryskało. położyć duże plastry salami, na patelnię oczywiście, na salami gruby plaster dużego pomidora, na pomidor szczypta cebulki w drobną kostkę pokrojoną. Przykryc pokrywką i troszkę podgrzać ale nie za długo. Teraz lecą w kolejności przyprawy: pieprz, tymianek oraz mielona słodka papryka. Możemy już na kazdą porcję (4 szt) na wierzch posadzić jajko posypać solą i jeszcze raz papryką mieloną. Smażyc pod przykryciem. Rozdzielić posklejane porcje i na talerz. Smacznego.