SUPERPRZEPIS

Jajka faszerowane pieczarkami 3.

  • 4
         
ocena: 4/5 głosów: 10
Jajka faszerowane pieczarkami 3. Więcej zdjęć (2)

Danie samodzielnie przygotowane przez początkującego kucharza – mojego tatę. Jestem z niego dumna :)

Składniki:

Jajka faszerowane pieczarkami 3.

 

  • 12 jajek
  • 30 dag pieczarek
  • 1/2 – 1 łyżka majonezu
  • łyżka masła
  • sól
  • pieprz
  • do przybrania:
  • 12 łyżeczek gęstego majonezu
  • kilka czerwonych rzodkiewek
  • gruby szczypior z dymki lub zeszłorocznej cebuli

Sposób przygotowania:

Jajka faszerowane pieczarkami 3.
Podaję przepis za moim tatą: Jajka umyć, włożyć na zimną wodę, doprowadzić do wrzenia i gotować około 8 minut. Odlać, zalać zimną wodą i dokładnie wystudzić. Pieczarki oczyścić, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wrzucić na rozgrzane masło i smażyć do całkowitego odparowania sosu. Odstawić do wystudzenia. Rzodkiewki i szczypior opłukać, osuszyć. Rzodkiewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, szczypior posiekać. Jajka obrać, przekroić na pół, wyjąć żółtka, rozetrzeć je i dokładnie wymieszać z wystudzonymi pieczarkami i 1/2 – 1 łyżką majonezu (doprowadzić farsz do takiej konsystencji, aby dał się wygodnie formować). Doprawić do smaku solą i pieprzem. Połówki jaj ułożyć na półmisku, w miejsca po żółtkach wkładać uformowany w kuleczkę farsz. Każdą połówkę jajka posmarować 1/2 łyżeczki majonezu, obficie posypać startą rzodkiewką i posiekanym szczypiorem.
Jajka faszerowane pieczarkami 3.
Pieczarki przesmażone na maśle i przestudzone.