PaniMISIOWA

PaniMISIOWA

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 286]

Jajka faszerowane po polsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Jajka faszerowane, które pozostawione są w skorupkach spotykane są tylko w kuchni polskiej. Dodatek grzybów sprawia, że są bardzo aromatyczne.

Jajka faszerowane po polsku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jajka faszerowane po polsku

 

 

Sposób przygotowania:

Jajka faszerowane po polsku
Grzyby moczymy przez noc. Następnie drobno kroimy i podsmażamy na maśle z posiekaną cebulką. Jajka gotujemy na twardo i pozostawiamy do ostygnięcia. Następnie za pomocą bardzo ostrego noża przekrawamy je na pół razem ze skorupką (polecam najpierw zrobić sobie malutką dziurkę np. trzonkiem łyżeczki). Za pomocą łyżeczki do herbaty wydrążamy skorupkę – najpierw żółtko, potem białko i umieszczamy je w miseczce. Do jajka dodajemy grzyby z cebulką, śmietankę i 1 łyżkę wywaru z grzybów. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, i ugniatamy na pastę. Na koniec dodajemy posiekany szczypiorek i mieszamy. Farszem nadziewamy skorupki, delikatnie dociskamy i panierujemy w bułce tartej. Smażymy od strony farszu na rozgrzanym oleju rzepakowym do zarumienienia bułki tartej. Gotowe jajeczka posypujemy posiekanym szczypiorkiem dla dekoracji.
Jajka faszerowane po polsku
Etap 1 Tak podane jajeczka są bardzo efektowne!
Jajka faszerowane po polsku
Etap 2 Do gotowego farszu dodajemy posiekany szczypiorek
Jajka faszerowane po polsku
Etap 3 Bułkę tartą wystarczy docisnąć, aby się przykleiła
Jajka faszerowane po polsku
Etap 4 Do smażenia polecam olej rzepakowy