mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Jajka faszerowane po węgiersku

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Pyszne, sycące danie z faszerowanych jajek i ryżu

Jajka faszerowane po węgiersku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jajka faszerowane po węgiersku

 

  • Na jedną porcję:
  • 2 łyżki ugotowanego ryżu
  • 1 jajko ugotowane na twardo
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka curry
  • sól
  • pieprz
  • papryka w proszku
  • masło
  • 1 łyżka sosu pomidorowego
  • 2 łyżeczki startego żółtego sera.

Sposób przygotowania:

Jajka faszerowane po węgiersku
Jajko ugotowane na twardo przekrawam w poprzek na połowę. Ostrożnie wyjmuję z jajka żółtko i przekładam je do miseczki z majonezem. Dodaję curry, solą, pieprz i słodką paprykę. Całość dokładnie rozcieram. Przygotowanym farszem napełniam połowę jajka i przykrywam druga połówką. Małe naczynie do zapiekania smaruję cienko masłem. Przekładam do miseczki ugotowany ryż. Następnie robię w nim wgłębienie, w które wkładam nafaszerowane jajko. Mieszam sos pomidorowy ze startym serem żółtym. Masę wykładam na ryż wokół jajka. Zapiekam całość około 10 minut w nagrzanym do 180*C piekarniku lub ok/ 2 minuty w mikrofalówce.
Jajka faszerowane po węgiersku
Do dwóch małych naczynek włożyć ryż, zrobić zagłębienie
Jajka faszerowane po węgiersku
Żółtka rozcieram dokładnie z majonezem i przyprawami
Jajka faszerowane po węgiersku
Połówkę jajka napełniam farszem, przykrywam drugą połową
Jajka faszerowane po węgiersku
Jajka kładę na ryżu, polewam dookoła sosem pomidorowym wymieszanym z serem