Gosia

Gosia

Starszy Kucharz
[Przepisów: 12]

Jajka faszerowane tuńczykiem

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Świetna przekąska, doskonała na przyjęcia

Jajka faszerowane tuńczykiem

Składniki:

Jajka faszerowane tuńczykiem

 

  • 10 jajek
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 1 mała zielona papryka
  • 1 łyżka ostrej musztardy
  • 2 łyżki majonezu light
  • sól
  • pieprz
  • cytryny koperek

 

Sposób przygotowania:

Jajka faszerowane tuńczykiem
Ugotować jaja na twardo (ok 8-10 min) na małym ogniu. Przelać zimną wodą i odstawić do ostygnięcia. Przekroić jajka na połówki, z każdej połówki wyjąć żółtko do miseczki. Tuńczyka osączyć. Paprykę opłukać i pokroić w drobną kostkę. Do tuńczyka i papryki dodać ok. 3-4 żółtka, musztardę oraz majonez. Wszystko razem dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Można doprawić solą i pieprzem. Połówki jajek (białka) nadziewać uzyskanym farszem. Faszerowane jajka ułożyć na półmisku, umieszczając pośrodku cząstki cytryny i koperek. Wstawić do lodówki do schłodzenia.