kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Jajka - galarty

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Galart z kurczaka zwany też galaretką jest klasyką bez której nie wyobrażam sobie świąt czy rodzinnych uroczystości. Jest smaczna i niezobowiązującą przekąską, którą lubi chyba każdy. Podany w formie jajka świetnie prezentuje się na Wielkanocnym stol

Jajka - galarty Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Jajka - galarty

 

  • kurczak około 1,5 kg
  • 2 pietruszki
  • 3 marchewki
  • por
  • seler
  • sól, ziarna pieprzu, ziele angielskie, liść laurowy, papryczka chilii
  • pół szklanki zielonego groszku
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • łyżka octu
  • oraz 10 wydmuszek od jajek

Sposób przygotowania:

Jajka - galarty
Kurczaka myjemy, zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu. Odszumowujemy. Warzywa obieramy, myjemy, dodajemy do gotującego się kurczaka. Dokładamy kilka kulek ziela angielskiego, listki laurowe, ziarna pieprzu oraz sól. Gotujemy na małym ogniu przez 45-50 minut. Oddzielamy na sitku warzywa i przyprawy od rosołu. Groszek gotujemy w osolonej wodzie, odsączamy i przelewamy zimna wodą. Wydmuszki od jajek (odcięty tylko wierzch) dokładnie myjemy, pozostawiamy do ocieknięcia, wlewamy nieco oliwy i dokładnie pokrywamy wewnętrzne ścianki wydmuszek. Mięso z kurczaka, marchew, por, seler kroimy w małą kosteczkę i wkładamy naprzemiennie razem z groszkiem do wydmuszek. 1/2 l rosołu podgrzewamy i rozpuszczamy w nim żelatynę. Dodajemy łyżkę octu. Rosół z żelatyną wlewamy do wydmuszek i pozostawiamy do zestalenia w lodówce. Obieramy ze skorupek.
Jajka - galarty
Wydmuszki od jajek (odcięty tylko wierzch) dokładnie myjemy, pozostawiamy do ocieknięcia, wlewamy nieco oliwy i dokładnie pokrywamy wewnętrzne ścianki wydmuszek.
Jajka - galarty
Mięso z kurczaka, marchew, por, seler kroimy w małą kosteczkę i wkładamy naprzemiennie razem z groszkiem do wydmuszek.
Jajka - galarty
1/2 l rosołu podgrzewamy i rozpuszczamy w nim żelatynę. Dodajemy łyżkę octu. Rosół z żelatyną wlewamy do wydmuszek i pozostawiamy do zestalenia w lodówce. Obieramy ze skorupek.