Sposób przygotowania:
Jajka - galarty
Kurczaka myjemy, zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu. Odszumowujemy. Warzywa obieramy, myjemy, dodajemy do gotującego się kurczaka. Dokładamy kilka kulek ziela angielskiego, listki laurowe, ziarna pieprzu oraz sól. Gotujemy na małym ogniu przez 45-50 minut. Oddzielamy na sitku warzywa i przyprawy od rosołu. Groszek gotujemy w osolonej wodzie, odsączamy i przelewamy zimna wodą. Wydmuszki od jajek (odcięty tylko wierzch) dokładnie myjemy, pozostawiamy do ocieknięcia, wlewamy nieco oliwy i dokładnie pokrywamy wewnętrzne ścianki wydmuszek. Mięso z kurczaka, marchew, por, seler kroimy w małą kosteczkę i wkładamy naprzemiennie razem z groszkiem do wydmuszek. 1/2 l rosołu podgrzewamy i rozpuszczamy w nim żelatynę. Dodajemy łyżkę octu. Rosół z żelatyną wlewamy do wydmuszek i pozostawiamy do zestalenia w lodówce. Obieramy ze skorupek.
![Jajka - galarty Jajka - galarty](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/jajka-galarty-337136.jpg)
![Jajka - galarty Jajka - galarty](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/jajka-galarty-337137.jpg)
![Jajka - galarty Jajka - galarty](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/jajka-galarty-337138.jpg)