Sposób przygotowania:
Jajka - galarty
Kurczaka myjemy, zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu. Odszumowujemy. Warzywa obieramy, myjemy, dodajemy do gotującego się kurczaka. Dokładamy kilka kulek ziela angielskiego, listki laurowe, ziarna pieprzu oraz sól. Gotujemy na małym ogniu przez 45-50 minut. Oddzielamy na sitku warzywa i przyprawy od rosołu. Groszek gotujemy w osolonej wodzie, odsączamy i przelewamy zimna wodą. Wydmuszki od jajek (odcięty tylko wierzch) dokładnie myjemy, pozostawiamy do ocieknięcia, wlewamy nieco oliwy i dokładnie pokrywamy wewnętrzne ścianki wydmuszek. Mięso z kurczaka, marchew, por, seler kroimy w małą kosteczkę i wkładamy naprzemiennie razem z groszkiem do wydmuszek. 1/2 l rosołu podgrzewamy i rozpuszczamy w nim żelatynę. Dodajemy łyżkę octu. Rosół z żelatyną wlewamy do wydmuszek i pozostawiamy do zestalenia w lodówce. Obieramy ze skorupek.