cris

cris

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 354]

Jajka nadziewane buraczkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Buraczki z chrzanem to tradycyjna świąteczna potrawa.Tym razem podane w inny sposób.

Jajka nadziewane buraczkami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Jajka nadziewane buraczkami

 

  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 2 małe ugotowane buraczki
  • 1 łyżka octu winnego
  • 2 łyżki chrzanu tartego /gotowy/
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • ozdobna sałata na półmisek

Sposób przygotowania:

Jajka nadziewane buraczkami
Ugotowane na twardo jajka przekroić wzdłuż na połowy. Wyjąć żółtka, przetrzeć przez sito lub zetrzeć na drobnej tarce . Żółtka umieść w miseczce i połączyć z chrzanem, dodać śmietanę i doprawić do smaku /można dodać odrobinę cukru/ . Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłej wody.Buraczki /ugotowane i obrane/ zetrzeć na średniej tarce , dodać ocet, sól,pieprz i rozpuszczoną żelatynę. Wstawić na kilkanaście minut do lodówki.Kiedy buraczki lekko stężeją przełożyć je do szprycy i nadziewać białka jajek. Gotowe jajeczka ułożyć napółmisku ozdobionym sałatą i podawać z sosem żółtkowo-chrzanowym.Białka jajek po pewnym czasie zabarwiają się na czerwono. A więc jeśli zależy nam na tym by zachować biały kolor należy przygotować je krótko przed podaniem.
Jajka nadziewane buraczkami
Jajka nadziewać przy pomocy szprycy z dowolną końcówką
Jajka nadziewane buraczkami
Nadziane jajeczka ułożyć na półmisku