Sposób przygotowania:
Jajka nadziewane buraczkami
Ugotowane na twardo jajka przekroić wzdłuż na połowy. Wyjąć żółtka, przetrzeć przez sito lub zetrzeć na drobnej tarce . Żółtka umieść w miseczce i połączyć z chrzanem, dodać śmietanę i doprawić do smaku /można dodać odrobinę cukru/ . Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłej wody.Buraczki /ugotowane i obrane/ zetrzeć na średniej tarce , dodać ocet, sól,pieprz i rozpuszczoną żelatynę. Wstawić na kilkanaście minut do lodówki.Kiedy buraczki lekko stężeją przełożyć je do szprycy i nadziewać białka jajek. Gotowe jajeczka ułożyć napółmisku ozdobionym sałatą i podawać z sosem żółtkowo-chrzanowym.Białka jajek po pewnym czasie zabarwiają się na czerwono. A więc jeśli zależy nam na tym by zachować biały kolor należy przygotować je krótko przed podaniem.