Rysia

Rysia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 80]

Jajka po Admiralsku

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Smaczne danie z dodatkiem homara.

Jajka po Admiralsku

Składniki:

Jajka po Admiralsku

 

  • 3 łyżki masła
  • 85 g pieczarek
  • 4 łyżeczki mąki
  • 250 ml chudej śmietany
  • 60 ml sherry
  • 2 posiekane zielone cebulki
  • 225 g ugotowanego mięsa z homara, pokrojonego w kostkę
  • 8 jajek
  • 4 grzanki
  • 1 łyżka posiekanej kolendry

Sposób przygotowania:

Jajka po Admiralsku
W małym rondlu rozgrzać masło. Podsmażyć pieczarki. Posypać mąką i smażyć przez 2 minuty na wolnym ogniu. Wmieszać sherry i śmietanę; dusić, aż sos zgęstnieje.

Dodać zieloną cebulkę i mięso homara; dalej dusić przez 5 minut..

W międzyczasie, jajka ugotować w koszulkach; pojedynczo wybijać je do miseczki i ostrożnie przelewać do garnka z wrzącą wodą; gdy białko się zetnie, wyjmować łyżką cedzakową.

Grzanki położyć na półmisku. Na każdej grzance położyć ugotowane jajko i polać sosem. Posypać kolendrą i podawać.