kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Scotch eggs - jajka w mięsie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Od dawna chciałam wypróbować ten przepis aż w końcu się skusiłam. Jajka są bardzo smaczne i ciekawie doprawione gałką muszkatołową i curry. Gorąco polecam nie tylko na Wielkanoc.

 Scotch eggs - jajka w mięsie

Składniki:

Scotch eggs - jajka w mięsie

 

  • 8 jajek klasy M
  • 500g mięsa mielonego indyczego
  • 1 bułka kajzerka
  • jajko + żółtko
  • średnia biała cebula
  • dwa ząbki czosnku
  • 100ml mleka pełnego
  • bułka tarta pół szklanki + do obtoczenia
  • curry, gałka muszkatołowa, sól, czarny pieprz
  • 3-4 łyżki masła klarowanego

Sposób przygotowania:

Scotch eggs - jajka w mięsie
Jajka gotujemy na twardo. Studzimy, obieramy. Kajzerkę moczymy w ciepłym mleku. Cebule i dwa ząbki czosnku drobno siekamy i szklimy na łyżce masła klarowanego. Do mielonego mięsa dodajemy cebulkę z czosnkiem, odciśniętą bułkę oraz jedno jajko oraz jedno żółtko. Masę dokładnie wyrabiamy dłonią. Doprawiamy do smaku solą, świeżo mielonym pieprzem, curry oraz gałką muszkatołową. Z masy formujemy w dłoniach małe placki, na ich środku umieszczamy jajko a następnie dokładnie zalepić masą mięsną formując kulki. Każdą z nich obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na złoto ze wszystkich stron na maśle klarowanym.