Sposób przygotowania:
Jajka sadzone na grzybach leśnych
Grzyby (użyłam mieszanki grzybów leśnych: różne rodzaje koźlarzy, maślaki, prawdziwki, podgrzybki) oczyścić i umyć. Następnie pokroić w dowolny sposób. Na patelni rozgrzać olej (można go zastąpić masłem), zeszklić na nim pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać do niej grzyby i smażyć dalej razem. Jak płyn z grzybów odparuje, doprawić je solą i pieprzem. Usmażone grzyby rozłożyć na talerzykach. Na patelni rozgrzać olej. Delikatnie wbić do niego jajka, oprószyć je solą i posypać przyprawą do kurczaka lub inną ulubioną przyprawą. Jajka smażyć z jednej strony polewając je gorącym olejem lub z dwóch stron (przy odwracaniu jajek na drugą stronę uważać, żeby nie uszkodzić żółtek). Usmażone jajka ułożyć na grzybach i podawać np. z dodatkiem kromki chleba.