CORAL

CORAL

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 187]

Jajka sadzone na komosie i czosnku niedźwiedzim

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Może taka wersja jajek sadzonych Wam zasmakuje. Jajka smażone na masełku z czosnkiem, czosnkiem niedźwiedzim i komosą. Wszystko dobrze doprawione czerwonym pieprzem.

Jajka sadzone na komosie i czosnku niedźwiedzim

Składniki:

Jajka sadzone na komosie i czosnku niedźwiedzim

 

Sposób przygotowania:

Jajka sadzone na komosie i czosnku niedźwiedzim
Młodą komosę do 15-20 cm wysokości, płuczemy, odcinamy dolne twardsze łodygi, gotujemy w niewielkiej ilości wody, pierwszą wodę odlewamy, zalewamy wrzątkiem, gotujemy około 5 minut, odcedzamy, przelewamy zimną wodą. Potem lekko siekamy.

Czosnek kroimy w cienkie plasterki.

Na patelnię wkładamy masło i plasterki czosnku, krótko przesmażamy, dodajemy komosę, czosnek niedźwiedzi. 

Wbijamy dwa jajka, doprawiamy czerwonym pieprzem i na małym ogniu smażymy do ścięcia się jajka. Podajemy z chlebem, lub jako dodatek do obiadu.

Tagi:

jajka