Rysia

Rysia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 80]

Jajka w Koszulkach w Holenderskim Sosie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Świetny dodatek na gorąco, do każdej imprezy

Jajka w Koszulkach w Holenderskim Sosie

Składniki:

Jajka w Koszulkach w Holenderskim Sosie

 

 

  • DANIE:
  • 8 kawałków chleba
  • 3 łyżki masła
  • 170 g wędzonego łososia
  • 8 jajek
  • 375 ml sosu holenderskiego
  • 115 g ugotowanych krewetek
  • 1 mała, czerwona cebula, pokrojona w plastry
  • 1 łyżka kaparów

Sposób przygotowania:

Jajka w Koszulkach w Holenderskim Sosie
SOS HOLENDERSKI:
Rozgrzać masło. Żółtka umieścić w podwójnym garnku, na wolnym ogniu. Pomału wlewać sok z cytryny, dokładnie mieszając. Zdjąć z ognia; powoli wmieszać trzepaczką gorące masło. Dodać pieprz i natychmiast podawać.

DANIE:
Z kawałków chleba odkroić skórkę i zaokrąglić brzegi. Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć kawałki chleba, aż staną się złociste po obu stronach.

Na każdą grzankę położyć 30 g łososia, pokrojonego w bardzo cienkie plasterki.
Jajka ugotować w koszulkach i kłaść po jednym na wierzch. Polać sosem, posypać krewetkami, krążkami cebuli i kaparami; od razu podawać.