misia13

misia13

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 795]

Jajka w sosie pomidorowym z chili

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Rozgrzać olej w głębokiej patelni z pokrywką. Czosnek ...

Jajka w sosie pomidorowym z chili

Składniki:

Jajka w sosie pomidorowym z chili

 

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 duży ząbek czosnku, zmiażdżony
  • 1 czerwona papryka, cienko pokrojona
  • 2 łyżeczki mielonego kminku
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 świeża papryczka chili, drobno pokrojona
  • 125 ml czerwonego wina
  • 900 g przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • sól
  • pieprz
  • świeża kolendra, drobno pokrojona do przybrania

Sposób przygotowania:

Jajka w sosie pomidorowym z chili
Rozgrzać olej w głębokiej patelni z pokrywką. Czosnek i paprykę smażyć na średnim ogniu 1-2 minuty, dopóki nie zmiękną. Dodać kminek, kolendrę i chili, smażyć minutę. Dolać czerwone wino, doprowadzić do wrzenia i gotować na dużym ogniu 2 minuty. Zmniejszyć ogień, dodać przecier pomidorowy i cukier; gotować 15-20 minut, mieszając od czasu do czasu, aż sos zgęstnieje. Doprawić do smaku. Zrobić w sosie 4 wgłębienia i wbić w nie jajka. Przykryć patelnię i podgrzewać 15-20 minut, aż zetną się białka. Podawać natychmiast, przybrane kolendrą.

Tagi:

pomidory