cris

cris

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 354]

Jajka z farszem sardynkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Przystawka z jajek i sardynek może być ozdobą świątecznego stołu

Jajka z farszem sardynkowym Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Jajka z farszem sardynkowym

 

  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • malutka puszka sardynek
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżka dobrego majonezu
  • 1 łyżeczka posiekanej cebuli
  • kilka filecików anchois lub malutkich sardynek/do dekoracji/
  • zielona pietruszka
  • kilka liści sałaty
  • kilka plastrów cytryny do dekoracji
  • pieprz świeżo zmielony

Sposób przygotowania:

Jajka z farszem sardynkowym
Ugotowane jajka obrać, przekroić na połówki i wyjąć i żółtka. Zetrzeć żółtka na tarce lub przetrzeć przez sito,połączyć z odsączonymi sardynkami i wyrobić na gładką masę.Dodać majonez,musztardę,cebulkę,sól i pieprz.Masę dokładnie wymieszać.Napełniać białka przygotowanym farszem.Na wierzchu położyć malutki kawałek cytryny,zieloną pietruszkę i filecik rybny.Na półmisku ułożyć liście sałaty,na niej faszerowane jajka.Półmisek z jajkami ozdobić plasterkami cytryny i posypać świeżo zmielonym pieprzem.
Jajka z farszem sardynkowym
Na każdym jajku ułożyć filecik rybny,pietruszkę i kawałeczek cytryny