Sposób przygotowania:
Jajka z grzankami i pomidorami
pomidory sparzyłam i obrałam ze skórki, pokroiłam w kostkę. Cebule i czosnek także obrałam, pokroiłam - cebulę w ćwierć plasterki a czosnek w drobną kosteczkę. W rondlu rozgrzałam 1 łyżeczkę oleju, zeszkliłam cebulę a następnie dodałam czosnek i pomidory, doprawiłam szczyptą cukru i przyprawą ognistą - smażyłam na ostrym ogniu aż odparowała większość wody a pomidory zaczęły się rozpadać. Lekko posoliłam.Bułki pokroiłam na kromeczki i posmarowałam je cienko olejem przy pomocy pędzelka. Zrumieniłam z obu stron na rozgrzanej patelni. Rumiane ułożyłam na tej patelni w dwóch rządkach tak żeby zachodziły na siebie a wierzch posypałam startym serem. Przykryłam patelnię pokrywką i na maluśkim ogniu zostawiłam żeby ser się rozpuścił. Na drugiej patelni posmarowanej cienko tłuszczem usmażyłam jajka wybijając je po dwa do przyłożonych do dna naczynia ausztacherów - to takie metalowe obręcze do formowania dań, które posmarowałam wcześniej od środka olejem żeby jajka nie przywarły. Patelnię z jajka w obręczach też przykryłam pokrywką żeby jajka doszły - smażymy je tak jak lubimy czyli można poczekać tylko do lekkiego ścięcia białka a można wysmażyć je mocniej.Podałam nakładając na talerz rządek grzanek z serem a do tego porcja pomidorowego sosu i jajka na wierzchu. Posypałam solą morską, suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylię oraz świeżą bazylią.