Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Książka Kucharska: Przystawki jajeczne na Wielkanoc

Jajka z pasztetem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

ciekawy smak i nie polecam używania pasztetu z puszki

Jajka z pasztetem

Składniki:

Jajka z pasztetem

 

  • 6 jajek
  • ok. 100 g pasztetu, najlepiej takiego pieczonego w domu
  • ok. 4 łyżek majonezu
  • 2 łyżeczki posiekanego koperku
  • 1 łyżeczka soli
  • papryka słodka
  • sałata
  • marchewka

Sposób przygotowania:

Jajka z pasztetem
Jajka umyłam i włożyłam do garnka. Wlałam zimną wodę tak żeby je dobrze zakryła i zagotowałam. Potem przykryłam pokrywką i zdjęłam z kuchenki. Zostawiłam tak na 10 min. a następnie wylałam wodę gorącą a jajka zalałam zimną. Gdy zupełnie ostygły obrałam je ze skorupek i przekroiłam każde na pół. Wyjęłam żółtka i przełożyłam do miseczki. Dodałam pasztet pokrojony na mniejsze kawałki i roztarłam razem dodając jeszcze majonez i koperek. Można masę tylko rozetrzeć a można zmiksować tak jak ja to zrobiłam. Doprawiłam ją jeszcze do smaku mieloną papryką. Na każdą połówkę jajka, właściwie białko, wycisnęłam trochę masy używając do tego rękawa cukierniczego.Gotowe przełożyłam na talerz z sałatą. Ozdobiłam listkami koperku i wstążkami z marchewki gotowanej.