cris

cris

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 354]

Jajka z pomidorkami i oliwkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Jajka udekorowane pomidorkami i czarnymi oliwkami z dodatkiem kaparowego majonezu

Jajka z pomidorkami i oliwkami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Jajka z pomidorkami i oliwkami

 

  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • kilka szt oliwek czarnych bez pestek
  • 2 pomidorki koktajlowe
  • majonez w tubce/do dekoracji/
  • 4 łyżki gęstego majonezu
  • 1/2 łyżki drobniutko posiekanej cebuli /kto lubi/
  • 2 łyżeczki kaparów z zalewy/plus do dekoracji/
  • liście zielonej sałaty/do dekoracji/
  • szczypiorek /do dekoracji/
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Jajka z pomidorkami i oliwkami
Ugotowane na twardo jajka, obrać, przekroić wzdłuż na połówki i ułożyć na półmisku z sałatką. Na każdym żółtku położyć połówkę pomidorka, a wokół niego oliwki pokrojone w cienkie plasterki. Można delikatnie posolić i posypać świeżym pieprzem. Oliwki ozdobić małymi kleksikami majonezu. Kapary odcedzić z zalewy, przepłukać i drobniutko posiekać.Połączyć z drobniutko pokrojoną cebulką i majonezem. Półmisek z jajkami udekorować sosem majonezowo-kaparowym i szczypiorkiem.
Jajka z pomidorkami i oliwkami
Jajka ugotować i przekroić wzdłuż na połowę
Jajka z pomidorkami i oliwkami
Tak udekorowane jajka mogą być ozdobą świątecznego stołu