Sposób przygotowania:
Jajka z tostem
Cztery kromki pieczywa tostowego włożyć do tostera i zarumienić. Na gotowe grzanki dać po jednym plasterku szynki. Jajka rozbić, a następnie dać do wrzątki i gotować przez około 2 minuty. Kiedy jajka będą już gotowe należy wyciągnąć je łyżką cedzakową i ułożyć je na grzankach z szynkę. Jedno żółtko roztrzepać, a następnie dodać do niego sok wyciśnięty z 1/3 cytryny. Masło roztopić na patelni, a w następnej kolejności dodawać go bardzo ostrożnie do rozrobionego żółtka i ubijać do czasu,m aż powstanie w miarę gęsty sos. Powstały z jajek sos doprawić do smaku według własnego uznania pieprzem i solą, a następnie dobrze wymieszać. Jajka posadzone na grzankach polać zrobionym sosem i posypać umytym i pokrojonym szczypiorkiem. Jajka na grzankach piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez około 20 minut.