Sposób przygotowania:
Jajka z żółtym serem i pieprzem ziołowym
Cebulę przeciąć wzdłuż i pokroić w cienkie plasterki. Paprykę i kiełbasę lub boczek pokroić w kostkę. Olej rozgrzać na patelni i podsmażyć na nim cebulę. Następnie dodać paprykę z wędliną i poddusić ok. 2 minuty pod przykryciem. Jajka rozbić na talerzyk tak, aby nie uszkodzić żółtek. Ser żółty pokroić w paski.Palnik przykręcić do minimum, składniki na patelni odsunąć na boki tak, aby środek był wolny, wlać jajka, podlać niewielką ilością wody i szybko przykryć aby zatrzymać jak najwięcej pary. Lekko ścięte białka pomieszać nie uszkadzając żółtek.Zdjąć patelnię z ognia, na jajka ułożyć w kratkę ser żółty, posypać pieprzem ziołowym, szczyptą soli i pieprzu do smaku. W miarę potrzeby dolać 1 - 2 łyżki wody, przykryć i dusić przez chwilę aż roztopi się ser.