Sposób przygotowania:
Jajka zapiekane z ziemniaczkami
Umyte ziemniaki ugotować w mundurkach, po ugotowaniu
obrać je i zetrzeć przez sito. Do przetartych ziemniaków dodać mleko, łyżkę masła, zetrzeć troszkę gałki muszkatołowej. Na końcu dodać posiekaną szynkę. Całość doprawić do smaku solą i dokładnie wymieszać. Ciepłą masę nałożyć do rękawa cukierniczego z gwieździstą końcówką i wycisnąć 4 „gniazdka" do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem. W każde „gniazdko" wbić jedno jajko. Tak przygotowane danie wstawić do nagrzanego piekarnika i piec aż zetną się białka. Podawać z dużą ilością surówek. Jest to bardzo syta potrawa. Zachęcam do jej przygotowania. Smacznego
obrać je i zetrzeć przez sito. Do przetartych ziemniaków dodać mleko, łyżkę masła, zetrzeć troszkę gałki muszkatołowej. Na końcu dodać posiekaną szynkę. Całość doprawić do smaku solą i dokładnie wymieszać. Ciepłą masę nałożyć do rękawa cukierniczego z gwieździstą końcówką i wycisnąć 4 „gniazdka" do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem. W każde „gniazdko" wbić jedno jajko. Tak przygotowane danie wstawić do nagrzanego piekarnika i piec aż zetną się białka. Podawać z dużą ilością surówek. Jest to bardzo syta potrawa. Zachęcam do jej przygotowania. Smacznego