Jojo

Jojo

Szef Kuchni
[Przepisów: 84]

Jajko w galarecie.

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Doskonala przekaska na zblizajace sie upalne lato :)

Jajko w galarecie.

Składniki:

Jajko w galarecie.

 

  • 2 jajka
  • pol czerwonej papryki
  • 4 plasterki szynki
  • 3 lyzki groszku konserwowego
  • szczypior - z jednej cebulki dymki
  • 0,5 l bulionu / ja mialam rosol z kury /
  • 1 lyzeczka bialego balsamico
  • 1 lyzeczka cukru
  • 5 listkow zelatyny

Sposób przygotowania:

Jajko w galarecie.
Ugotowac jajka na twardo. Papryke i szynke pokroic w kostke. 3 lyzki groszku odsaczyc z zalewy. Zelatyne namoczyc w zimnej wodzie. Zagotowac rosol , dodac papryke, lyzeczke bialego balsamico, lyzeczke cukru, wymieszac i gotowac jeszcze ok 3 min. Zestawic z ognia. Obrac jajka i poprzekrajac na polowki. Zelatyne odcisnac z wody i rozpuscic w rosole. Odstawic do ostygniecia. Drobno pokroic szczypiorek .W malych miseczkach / u mnie 4 o pojemn. 150 ml / ukozyc polowki jajka , szynke, groszek , szczypior , podgotowana papryke i zalac zimnym rosolem z zelatyna. Wstawic na kilka godzin do lodowki. Ta niewielka ilosc balsamico i podgotowana papryka nadaja galaretce bardzo ciekawy smak.