Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 314]

Jajko ze szpinakiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Świąteczne jajko z nadzieniem szpinakowym i serem feta zapieczone w filecie drobiowym . Podane z sosem czosnkowym.

Jajko ze szpinakiem

Składniki:

Jajko ze szpinakiem

 

  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 jajko ugotowane na twardo
  • 20 dag mrożonego rozdrobnionego szpinaku
  • 1 łyżka masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 dag sera feta
  • Pieprz,sól,vegeta ,przyprawa do mięs do smaku
  • dodatkowo :
  • folia aluminiowa

na sos czosnkowy:

 

Sposób przygotowania:

Jajko ze szpinakiem

Przygotowanie szpinaku:

Jajko ze szpinakiem
Do wystudzonego szpinaku dodajemy zmiażdżony czosnek i ser feta

Do rondelka z 1 łyżką masła przekładamy szpinak . Mieszając dusimy go na małym ogniu do momentu,aż woda całkowicie z niego odparuje. Następnie ściągamy z ognia i studzimy.

Czosnek obieramy i przciskamy przez praskę. Dodajemy do szpinaku ser feta, zmiażdżony czosnek i mieszamy doprawiając do smaku solą i pieprzem.

Przygotowanie mięsa:

Jajko ze szpinakiem
Na rozbitym i przyprawionym mięsie rozsmarowujemy farsz szpinakowym i na środku umieszczamy ugotowane jajko

Filet z kurczaka myjemy i osuszamy. Rozbijamy go bardzo dokładnie z obu stron na cienki płat mięsa. Nacieramy przyprawą do mięs,vegetą do smaku.
Na przyprawione mięso rozsmarowujemy farsz ze szpinaku. Na środku umieszczamy ugotowane i obrane jajko. Jajko zawijamy dokładnie płatem mięsa z każdej strony tworząc mięsną kulę.

Umieszczamy mięsną kulę na kawałku folii aluminiowej i zwijamy bardzo ciasno skręcając folię u góry. Tak przygotowane mięso wkładamy do nagrzanego piekarnika do ok. 190 stopni i pieczemy ok.40 min .

Po upieczeniu wyciągamy z blaszki. Rozwijamy z folii i studzimy. Przekrawamy mięsną kulę na ósemki. Podajemy z sosem czosnkowym.

Przygotowanie sosu czosnkowego:

Ząbki czosnku obieramy i przeciskamy przez praskę. Majonez mieszamy z jogurtem naturalnym, dodajemy przeciśnięty czosnek i doprawiamy solą do smaku.