Sposób przygotowania:
Jajko ze szpinakiemPrzygotowanie szpinaku:
Do rondelka z 1 łyżką masła przekładamy szpinak . Mieszając dusimy go na małym ogniu do momentu,aż woda całkowicie z niego odparuje. Następnie ściągamy z ognia i studzimy.
Czosnek obieramy i przciskamy przez praskę. Dodajemy do szpinaku ser feta, zmiażdżony czosnek i mieszamy doprawiając do smaku solą i pieprzem.
Przygotowanie mięsa:
Filet z kurczaka myjemy i osuszamy. Rozbijamy go bardzo dokładnie z obu stron na cienki płat mięsa. Nacieramy przyprawą do mięs,vegetą do smaku.
Na przyprawione mięso rozsmarowujemy farsz ze szpinaku. Na środku umieszczamy ugotowane i obrane jajko. Jajko zawijamy dokładnie płatem mięsa z każdej strony tworząc mięsną kulę.
Umieszczamy mięsną kulę na kawałku folii aluminiowej i zwijamy bardzo ciasno skręcając folię u góry. Tak przygotowane mięso wkładamy do nagrzanego piekarnika do ok. 190 stopni i pieczemy ok.40 min .
Po upieczeniu wyciągamy z blaszki. Rozwijamy z folii i studzimy. Przekrawamy mięsną kulę na ósemki. Podajemy z sosem czosnkowym.
Przygotowanie sosu czosnkowego:
Ząbki czosnku obieramy i przeciskamy przez praskę. Majonez mieszamy z jogurtem naturalnym, dodajemy przeciśnięty czosnek i doprawiamy solą do smaku.