Termar

Termar

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 357]

Jajo sadzone - ciasto

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Podobne jadłam u koleżanki ..więc po kilku dniach postanowiłam pokombinować z kruchym ciastem i brzoskwiniami..i wyszło pyszne..

Jajo sadzone - ciasto

Składniki:

Jajo sadzone - ciasto

 

 

  • 20 dag śmietanki kremowej,
  • 2 łyżki cukru pudru.
  • usztywniacz do śmietany np. śmietan -fix 1 opak
  • dodatkowo:
  • tortownica (26 cm)
  • tłuszcz do posmarowania formy

Sposób przygotowania:

Jajo sadzone - ciasto
(spód ciasta dowolny: biszkoptowy, ucierany, kruchy lub francuskie ciasto) Ja zrobiłam tym razem ciasto kruche: Z mąki, masła, cukru i jaja zagnieść szybko gładkie ciasto, owinąć folią i wstawić do lodówki na ok. 60 minut. Piekarnik rozgrzać do 180°C. Ciasto rozwałkować i przełożyć do natłuszczonej i oproszonej mąką tortownicy. Ciasto piec ok. 25 minut. Odstawić do wystudzenia. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem, ochłodzić, można dodać usztywniacza do bitej śmietany. Na ostudzone ciasto wyłożyć bitą usztywnioną śmietanę . Połówki brzoskwiń powciskać w bitą śmietanę, tak by u tworzyły "żółtka jaj". Wstawić na ok. 1,5 - 2 godz. do zastudzenia.

Tagi:

jajko jajka