Sposób przygotowania:
Jajo sadzone - ciasto
(spód ciasta dowolny: biszkoptowy, ucierany, kruchy lub francuskie ciasto) Ja zrobiłam tym razem ciasto kruche: Z mąki, masła, cukru i jaja zagnieść szybko gładkie ciasto, owinąć folią i wstawić do lodówki na ok. 60 minut. Piekarnik rozgrzać do 180°C. Ciasto rozwałkować i przełożyć do natłuszczonej i oproszonej mąką tortownicy. Ciasto piec ok. 25 minut. Odstawić do wystudzenia. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem, ochłodzić, można dodać usztywniacza do bitej śmietany. Na ostudzone ciasto wyłożyć bitą usztywnioną śmietanę . Połówki brzoskwiń powciskać w bitą śmietanę, tak by u tworzyły "żółtka jaj". Wstawić na ok. 1,5 - 2 godz. do zastudzenia.
A.B.