vespera

vespera

Starszy Kucharz
[Przepisów: 37]

Jarzębinowa DAMA z jaśminem.

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Jarzębinowe świderki z jaśminowym Risotto egoistycznie dedykuję sobie, gdyż jedząc tę potrawę czuję się niczym dama na eleganckiej kolacji.

Jarzębinowa DAMA z jaśminem.

Składniki:

Jarzębinowa DAMA z jaśminem.

 

  • Dla 3 osób:

 

  • 2 piersi z kurczaka
  • 3 woreczki jaśminowego ryżu
  • 1 opakowanie mrożonek Duce-Espania
  • słoiczek jarzębiny
  • 250 ml śmietanki 18% Łaciate
  • przyprawy: pieprz, Vegeta, kurkuma, Magi; oliwa.

 

Sposób przygotowania:

Jarzębinowa DAMA z jaśminem.
1. Piersi kroję wzdłuż na 1 centymetrową szerokość. 2. Jarzębinę mieszam z kilkoma łyżkami oliwy i świeżo zmielonym pieprzem. 3. Każdy pasek maczam w jarzębinie i skręcam, po czym układam świderki na blasze, na papierze do pieczenia. 4. Rozgrzewam piec do 180 stopni i wstawiam piersi na 15 minut. Po 15 minutach włączam grill i grilluję piersi kolejne 10 minut. 5. Po wstawieniu piersi do pieca biorę się za risotto: na gorącą oliwę wrzucam ryż i podsmażam aż stanie się jakby przeźroczysty. 6. Dolewam ok. pół szklanki wody i dodaję pieprz, trochę Vegety i Magi, pół łyżeczki kurkumy. Praktycznie przez cały czas mieszam, gdyż cała zabawa odbywa się w wysokiej temperaturze. 7. Po wchłonięciu wody dolewam kolejne pół szklanki i powtarzam tą czynność przez ok. 10-12 minut (ryż jaśminowy gotuje się na miękko ok. 15 minut). 8. Po 12 minutach wlewam śmietankę i czekam aż zacznie się redukować i wówczas na ostatnią minutę, dwie wrzucam mrożone warzywa. Powiem szczerze – zaspokoiłam dzisiaj swoje kulinarne pożądanie. Polecam to danie, gdyż z jednej strony jest niezwykle syte, a z drugiej delikatne i wyrafinowane ;-)))