Sposób przygotowania:
Jarzębinowa DAMA z jaśminem.
1. Piersi kroję wzdłuż na 1 centymetrową szerokość. 2. Jarzębinę mieszam z kilkoma łyżkami oliwy i świeżo zmielonym pieprzem. 3. Każdy pasek maczam w jarzębinie i skręcam, po czym układam świderki na blasze, na papierze do pieczenia. 4. Rozgrzewam piec do 180 stopni i wstawiam piersi na 15 minut. Po 15 minutach włączam grill i grilluję piersi kolejne 10 minut. 5. Po wstawieniu piersi do pieca biorę się za risotto: na gorącą oliwę wrzucam ryż i podsmażam aż stanie się jakby przeźroczysty. 6. Dolewam ok. pół szklanki wody i dodaję pieprz, trochę Vegety i Magi, pół łyżeczki kurkumy. Praktycznie przez cały czas mieszam, gdyż cała zabawa odbywa się w wysokiej temperaturze. 7. Po wchłonięciu wody dolewam kolejne pół szklanki i powtarzam tą czynność przez ok. 10-12 minut (ryż jaśminowy gotuje się na miękko ok. 15 minut). 8. Po 12 minutach wlewam śmietankę i czekam aż zacznie się redukować i wówczas na ostatnią minutę, dwie wrzucam mrożone warzywa. Powiem szczerze – zaspokoiłam dzisiaj swoje kulinarne pożądanie. Polecam to danie, gdyż z jednej strony jest niezwykle syte, a z drugiej delikatne i wyrafinowane ;-)))
eli_555
wedith1