Sposób przygotowania:
Jarzynowa na powitanie jesieni
Kolbę kukurydzy obrać z liści i "nitek", wrzucić do wrzącej wody i gotować 5 minut. Ostudzić i odkroić ziarenka. Skórkę pomidorów naciąć delikatnie i zalać wrzątkiem. Po 3 minutach wyjąć i przelać zimną wodą, obrać ze skórki.Wszystkie warzywa pokroić w ok. 2- centymetrowe nieregularne kawałki. W dużym garnku rozgrzać olej, wrzucać po kolei warzywa i obsmażać - mieszając - kilka minut. Warzywa wrzucać w kolejności: cebula, marchew, seler, pietruszka, papryka, por, cukinia. Następnie dodać ziarenka kukurydzy. Zalać wszystko gorącym bulionem, gotować 10 minut. Obrane pomidory z grubsza pokroić i wrzucić do garnka z warzywami. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawy. Dolać sok pomidorowy, wymieszać i gotować jeszcze 5 minut. Podawać z ugotowanym al-dente makaronem. Na talerzach posypać świeżą bazylią.