dża

dża

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 262]

Jarzynowa na powitanie jesieni

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Bogactwo warzyw , które rozgrzaje chłodne jesienne popołudnie

Jarzynowa na powitanie jesieni Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jarzynowa na powitanie jesieni

 

  • 1 kolba kukurydzy
  • 1 cebula
  • 1 cukinia
  • 1 papryka czerwona
  • 2 marchwie
  • 1 mały por
  • kawałek selera
  • 1 korzeń pietruszki
  • 5 podłużnych pomidorów
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 1 łyżka suszonego tymianku
  • ½ łyżeczki sproszkowanego chili
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oleju
  • 1 litr lekkiego bulionu warzywnego
  • 2 szklanki soku pomidorowego
  • Makaron pappardelle (albo inny) w ilości "garść" na talerz
  • kilka listków świeżej bazylii

Sposób przygotowania:

Jarzynowa na powitanie jesieni
Kolbę kukurydzy obrać z liści i "nitek", wrzucić do wrzącej wody i gotować 5 minut. Ostudzić i odkroić ziarenka. Skórkę pomidorów naciąć delikatnie i zalać wrzątkiem. Po 3 minutach wyjąć i przelać zimną wodą, obrać ze skórki.Wszystkie warzywa pokroić w ok. 2- centymetrowe nieregularne kawałki. W dużym garnku rozgrzać olej, wrzucać po kolei warzywa i obsmażać - mieszając - kilka minut. Warzywa wrzucać w kolejności: cebula, marchew, seler, pietruszka, papryka, por, cukinia. Następnie dodać ziarenka kukurydzy. Zalać wszystko gorącym bulionem, gotować 10 minut. Obrane pomidory z grubsza pokroić i wrzucić do garnka z warzywami. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawy. Dolać sok pomidorowy, wymieszać i gotować jeszcze 5 minut. Podawać z ugotowanym al-dente makaronem. Na talerzach posypać świeżą bazylią.
Jarzynowa na powitanie jesieni
Wszystkie warzywa pokroić w ok. 2- centymetrowe nieregularne kawałki
Jarzynowa na powitanie jesieni
Warzywa obsmażać pokolei cały czas mieszając i zalać bulionem
Jarzynowa na powitanie jesieni
Dodać obrane i pokrojone pomidory, czosnek i porządnie doprawić
Jarzynowa na powitanie jesieni
Dolać sok pomidorowy (u mnie pikantny) wymieszać i zagotować