Sposób przygotowania:
Jarzynowa zupa na obiad
Kość wieprzową obgotowujemy z dodatkiem liści laurowych, ziela angielskiego oraz cebuli w łupince przez ok 2 godziny. Po obgotowaniu kość wyjmujemy z wody, a wywar przelewamy przez sitko aby pozbyć się kawałków mięsa. Do wywaru z kości dolewamy wodę tak aby w sumie było ok 2,5 litra płynu. Ziemniaki myjemy i obieramy ze skórki, następnie kroimy w drobna kostkę, dodajemy do gotującej się wody. Gdy woda będzie wrzeć, dodajemy mieszankę mrożonych warzyw (rodzaj zależy oczywiście od naszego gustu), ok łyżeczke ziarenek smaku, gotujemy do momentu aż wszystkie warzywa będą odpowiednio miękkie. Gdy warzywa będą miękkie dodajemy śmietanę, przyprawiamy do smaku dwoma rodzajami pieprzu, w razie potrzeby dodajemy sól, chwile gotujemy.