Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Jarzynówka na szybko

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

najbardziej lubię taką jarzynówkę-śmieciówkę na wodzie z masłem i zaprawioną tylko jogurtem...lekka i pyszna!

Jarzynówka na szybko

Składniki:

Jarzynówka na szybko

 

  • 2 ziemniaki
  • 2 garści włoszczyzny pokrojonej w paski/słupki (świeża lub mrożona)
  • po 1-2 garści mrożonego groszku zielonego, fasolki szparagowej zielonej i żółtej
  • po kilka małych różyczek kalafiora i brokuła (świeże lub mrożone)
  • 1/3-1/2 szkl. jogurtu naturalnego albo chudej śmietanki
  • 1 łyżka masła
  • posiekanego świeżego lubczyku (jeśli ktoś nie ma może doprawić zupę kilkoma kropelkami maggi w płynie)
  • do smaku: sól, cukier, pieprz biały mielony, gałka muszkatołowa
  • koperek

Sposób przygotowania:

Jarzynówka na szybko
Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w niedużą kostkę. Warzyw mrożonych nie rozmrażamy, ale fasolkę łamiemy na mniejsze kawałki.W garnku roztapiamy masło, dodajemy ziemniaki i włoszczyznę w paskach, podsmażamy chwilę i zalewamy 2 szkl. wody. Gotujemy 5 min.. Następnie dodajemy kalafiora, groszek i fasolki, gotujemy 2-3 min., dodajemy brokuła i lubczyk, gotujemy kolejne 2-3 min.- jeśli zupa jest za gęsta dolewamy troszkę wody. Po tym czasie warzywa powinny być ugotowane, ale nie rozgotowane. Zupę zdejmujemy z ognia, doprawiamy solą, cukrem, pieprzem i odrobiną startej gałki muszkatołowej. Jogurt hartujemy niewielką ilością gorącej zupy i wlewamy do garnka. Podajemy posypaną koperkiem i ...już!

Tagi:

zupa