Jaskółcze gniazda

  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Kawałki mięsa rozbic tłuczkiem na duże płaty, oprószyć solą i pieprzem z obu

Jaskółcze gniazda

Składniki:

Jaskółcze gniazda

 

  • 4 duże ucięte w poprzek włókien kawałki cielęciny
  • 4 jajka na twardo
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 4 plasterki tłustej szynki
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Jaskółcze gniazda
Kawałki mięsa rozbic tłuczkiem na duże płaty, oprószyć solą i pieprzem z obu stron, posypać obficie pietruszką, na każdy płat mięsa kłaść plasterek szynki i obrane ze skorupki jajko. Zawinąć okręcając białą nitką, obtaczać w mące i obsmażać krótko na rozgrzanym oleju. Przełożyć do rondla, dodać masło, polać wodą i dusić 3-35 minut pod przykryciem, uzupełniając wodę w miarę wygotowywania się. Przed podaniem zdjąć nitki, przeciąć na pół w poprzek jajka. Podawać z puree z ziemniaków i sałatą.