beatkaa153

beatkaa153

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 544]

Książka Kucharska: Sosy Łowicz w nowej odsłonie

Jejeczka łowickie na ciepło

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Łowicka wersja jajek na ciepło.

Jejeczka łowickie na ciepło

Składniki:

Jejeczka łowickie na ciepło

 

 

Sposób przygotowania:

Jejeczka łowickie na ciepło
3 jajka ugotować na twardo, obrać i przekroić wzdłuż na połowy. Oprószyć solą i pieprzem. Żółty ser zetrzeć na tarce. Do sosu słodko-kwaśnego dodać łyżkę śmietany, połowę startego sera i wbić jajka. Wymieszać. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i ułożyć połówki jajek (jedno obok drugiego). Zalać przygotowanym sosem. Zasypać pozostałym serem. Zapiekać ok 30 minut.