pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Jeleń po burgundzku

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

najlepiej do tego dania użyć wina burgundzkiego

Jeleń po burgundzku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jeleń po burgundzku

 

  • udziec jeleni 40 dag
  • wino czerwone wytrawne 600ml
  • seler 1/3
  • marchewka 2
  • pietruszka 1
  • szczypior 2 szczypty
  • cząber 1 szczypta
  • rozmaryn szczypta
  • sól do smaku
  • pieprz ziołowy do smaku
  • cukier do smaku
  • smalec 2 łyżki
  • czosnek 2 ząbki
  • mąka pszenna 2 łyżeczki

Sposób przygotowania:

Jeleń po burgundzku
Udziec jelenie kroimy w kostkę. Seler kroimy w plastry, a marchewkę po połowie. Na dnie naczynia układamy warzywa. Posypujemy rozmarynem suszonym i dodajemy świeże zioła. Wkładamy pokrojone mięso oraz ząbki czosnku. Całość zalewamy winem i odstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia na patelni rozgrzewamy smalec. Wrzucamy samo mięso i rumienimy. Doprawiamy solą oraz pieprzem ziołowym. Gdy zacznie puszczać soki wsypujemy mąkę. Mieszamy po czym dodajemy wyłowione z marynaty warzywa. Zalewamy winem i dusimy pod przykryciem na małym ogniu około 1 godziny (jeśli mięso będzie twarde czas ten wydłużamy, a ewentualne braki w winie uzupełniamy winem bądź wodą). Gdy mięso będzie miękkie wyławiamy wszelkie warzywa. Ewentualnie redukujemy sos i doprawiamy do smaku cukrem. Tak przygotowany gulasz podałem z kaszą jęczmienną. Smacznego.
Jeleń po burgundzku
Rozpoczynam od przygotowania marynaty do mięsa
Jeleń po burgundzku
W niej marynuję pokrojony udziec jelenia przez całą noc
Jeleń po burgundzku
Następnego dnia mięso rumienię na patelni
Jeleń po burgundzku
Zalewam marynatą i duszę pod przykryciem około 60 minut