monia2005

monia2005

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 328]

Jeleń z pod grzybkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Nieziemsko pyszne mięsko w towarzystwie własnoręcznie zebranych grzybków i swojskiego winka.

Jeleń z pod grzybkiem

Składniki:

Jeleń z pod grzybkiem

 

  • pół kilograma łopatki z jelenia
  • pół kilograma podgrzybków
  • półtorej szklanki czerwonego wina (dałam swojskie z wiśni)
  • 2 cebule
  • łyżka masła
  • łyżka oliwy paprykowej
  • liść laurowy
  • kilka ziaren pieprzu
  • sól
  • szklanka wywaru warzywnego

Sposób przygotowania:

Jeleń z pod grzybkiem
Masło i oliwę wkładamy na patelnię i podgrzewamy ,cebulkę drobno kroimy ,podgrzybki czyścimy ,kroimy na mniejsze kawałki i myjemy.Grzybki wkładamy na patelnie dodajemy cebulkę i około 15 minut przesmażamy. Na drugiej patelni przesmażamy mięsko,dodajemy je do grzybów ,a na patelnie po mięsku wlewamy wino jak całość się połączy przelewamy wszystko do grzybów i mięsa,dodajemy szklankę wywaru ,liść laurowy,pieprz i gotujemy na małym ogniu około półtorej godzinki co jakiś czas mieszamy,gotujemy pod przykryciem,przed końcem solimy i w razie potrzeby pieprzymy, ja podałam z ryżem .