krzyssiu_o1995

krzyssiu_o1995

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 348]

Jelenie rożki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

bardzo dobre polecam wszystkim

Jelenie rożki

Składniki:

Jelenie rożki

 

Sposób przygotowania:

Jelenie rożki
Do przesianej mąki dodajemy masło, siekamy nożem, łączymy z jajkami i żółtkami, cukrem i śmietaną, zagniatamy ciasto. Formujemy z ciasta cienki wałek, który kroimy na kawałki o długości 8 cm. Każdy kawałek nadkrawamy ukośnie na przemian z obu stron w tzw. jodełkę. Rozgrzewamy tłuszcz w głębokim rondlu i smażymy z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu wyjmujemy, osączamy na bibule, posypujemy cukrem pudrem i otartą skórką cytrynową.