Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Jesienna borowikowa :

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Pachnąca – aromatyczna zupa z borowików duszonych w maśle .

Jesienna borowikowa :

Składniki:

Jesienna borowikowa :

 

  • 20 dag świeżych borowików
  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 5 łyżek pokrojonego koperku
  • ¾ litra bulionu ( drobiowy lub wołowy )
  • ½ szklanki słodkiej śmietanki 30 %
  • 2 łyżeczki mąki
  • sól
  • pieprz mielony
  • 4 średniej wielkości ziemniaki

 

Sposób przygotowania:

Jesienna borowikowa :
Grzyby oczyścić i pokroić w plasterki .Usmażyć na rumiano na maśle ( cały czas mieszając – ok. 15 minut ). Pod koniec smażenia dodać drobno usmażoną cebulę . Dokończyć smażenie gdy cebula zrobi się złocista . Przełożyć do rondelka , a na patelnię wlać bulion i zagotować . Przelać do grzybów. Dodać pokrojony koper ( 4 łyżki ) . Gotować 30 minut. Zagęścić mąką rozrobioną w odrobinie zimnej wody – zagotować .
Dodać śmietanę i doprawić do smaku .
W czasie kiedy zupa się gotuje zalać wodą ziemniaki i ugotować w mundurkach . Odcedzić , obrać , pokroić w plastry .

Układać na talerzach plastry ziemniaków , oblewać zupą , posypać resztą kopru lub podawać ziemniaki osobno i dodawać do zupy .