Sposób przygotowania:
Jesienna sałatka z serem pleśniowym
Obieramy cebulę, drobno siekamy. W małym naczyniu np. garnuszku podgrzewamy 2 łyżki oleju i dusimy na nim cebulę, następnie dodajemy soczewicę, chwilę wszystko smażymy i zalewamy bulionem. Wszystko gotujemy pod przykryciem przez 12-15 min. W tym samym czasie płuczemy i suszymy sałatę, rwiemy na małe kawałki.Myjemy cykorię, odkładamy 8 liści, resztę kroimy w paseczki, pomidorki kroimy w połówki, a ser w kosteczkę. Całe liście cykorii układamy na 6 talerzach, sałatę mieszamy z pomidorami i resztą cykorii. Po porcji warzywnej mieszanki układamy na talerzach, posypujemy serem.
Ocet ucieramy z resztą oleju, dodajemy do odcedzonej soczewicy. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, układamy na sałacie, podajemy zaraz po podaniu (po dłuższym czasie traci kolor i smak), doskonałe z bagietką, lub grzankami.
Ocet ucieramy z resztą oleju, dodajemy do odcedzonej soczewicy. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, układamy na sałacie, podajemy zaraz po podaniu (po dłuższym czasie traci kolor i smak), doskonałe z bagietką, lub grzankami.