suri29

suri29

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 223]

Jesienna sałatka z serem pleśniowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pożywna, sałatka z dużą dawką witamin. Przepis na 6 porcji.

Jesienna sałatka z serem pleśniowym

Składniki:

Jesienna sałatka z serem pleśniowym

 

  • 1 cebula;
  • 4 łyżki oleju;
  • 5 dag czerwonej soczewicy;
  • 20 dag pomidorów koktajlowych;
  • 200 ml bulionu warzywnego (instant);
  • 1 duża cykoria;
  • główka sałaty lodowej lub strzępiatej;
  • 15-20 dag sera pleśniowego;
  • 4 łyżki octu winnego;
  • sól, pieprz

 

Sposób przygotowania:

Jesienna sałatka z serem pleśniowym
Obieramy cebulę, drobno siekamy. W małym naczyniu np. garnuszku podgrzewamy 2 łyżki oleju i dusimy na nim cebulę, następnie dodajemy soczewicę, chwilę wszystko smażymy i zalewamy bulionem. Wszystko gotujemy pod przykryciem przez 12-15 min. W tym samym czasie płuczemy i suszymy sałatę, rwiemy na małe kawałki.Myjemy cykorię, odkładamy 8 liści, resztę kroimy w paseczki, pomidorki kroimy w połówki, a ser w kosteczkę. Całe liście cykorii układamy na 6 talerzach, sałatę mieszamy z pomidorami i resztą cykorii. Po porcji warzywnej mieszanki układamy na talerzach, posypujemy serem.
Ocet ucieramy z resztą oleju, dodajemy do odcedzonej soczewicy. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, układamy na sałacie, podajemy zaraz po podaniu (po dłuższym czasie traci kolor i smak), doskonałe z bagietką, lub grzankami.