Sposób przygotowania:
Rustykalna tarta z dyniąETAP 1
NADZIENIE:
Dynie kroimy w kostkę. Pokrojoną przekładamy do żaroodpornego naczynia. Skrapiamy ją oliwą, oprószamy solą i tymiankiem. Tak przygotowaną przekładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy na półmiękko w 180°C. Gotową wyjmujemy i delikatnie studzimy.
ETAP 2
Kiełbasę kroimy w plasterki i obsmażamy. Oliwki przekrawamy na 2-3 części każdą. Pomidorki przekrawamy na połowę. Cebule kroimy w piórka.
Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Starty łączymy z roztrzepanym jajkiem.
ETAP 3
CIASTO:
Mąkę przesiewamy na stolnicę . Dodajemy do niej pozostałe składniki i zagniatamy ciasto.
ETAP 4
Gotowe schładzamy około 40 minut.
ETAP 5
Schłodzone ciasto wykładamy na stolnicę i wałkujemy na okrąg o średnicy około 40 cm. Środek ciasta smarujemy masą serową (starty ser wymieszany z jajkiem) pozostawiając przy brzegu około 4 cm margines. Na ser wykładamy naprzemiennie składniki nadzienia: podpieczoną dynię, przysmażoną kiełbasę, pokrojony ser, oliwki, pomidorki, pietruszkę i cebulę. Całość oprószamy świeżo mielonym kolorowym pieprzem.
ETAP 6
Pozostawiony „margines” ciasta zawijamy do środka nakładając go na nadzienie. Brzegi dociskamy, smarujemy je roztrzepanym jajkiem. Posypujemy je delikatnie majerankiem. Tak przygotowaną tarte wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ją około 40 minut w 180°C. Gotową wyjmujemy i porcjujemy.
Megi-
marietta
marcinka
Magdalena88