Jesienna zupa cebulowa

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Jesienną zupę cebulową serwujemy w małych czarkach.

Jesienna zupa cebulowa

Składniki:

Jesienna zupa cebulowa

 

  • 30 g Arla Kærgården Klasycznego
  • 750 g białej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 20 ml białego wytrawnego wina
  • 10 ml bulionu
  • 10 ml bitej śmietany
  • 2 żółtka
  • 125 g sera pleśniowego Arla Castello Danish Blue
  • 50 g bekonu
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • Grubo mielony czarny pieprz

Sposób przygotowania:

Jesienna zupa cebulowa
Obrać cebulę i czosnek. Pokroić je grubo i dusić na małym ogniu na Kærgården, w taki sposób, aby nie zmieniły koloru. Dodać bulion, wino i odstawić danie na 30 min. W tym czasie podsmażyć bekon na rozgrzanej patelni, aż będzie dobrze wysmażony. Odsączyć bekon z tłuszczu i posiekać. 

Zmiksować zupę, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Ubić żółtka razem z bitą śmietaną oraz 4 łyżkami wrzącej zupy i wlać do zupy, cały czas mieszając. Zupa powinna być gorąca, ale nie może wrzeć. Następnie pokruszyć ser pleśniowy Arla Danablu, wsypać do zupy i poczekać, aż się roztopi. Doprawić zupę do smaku pieprzem i rozlać do 4 talerzy. Posypać siekanym bekonem i zieloną pietruszką. 

Serwować zupę w małych czarkach. 

Tagi:

sery ser cebula