monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Jesienna zupa z ciecierzycą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Pyszna zupa z jesiennych warzyw, m.in z dyni z dodatkiem ciecierzycy. Pierwszy raz dodałam ten składnik do zupy i okazało się,że zupa bardzo sycąca jest, zapraszam.

Jesienna zupa z ciecierzycą Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Jesienna zupa z ciecierzycą

 

  • 1 marchewka
  • ½ selera
  • 10 cm pora
  • 1 kalarepka- 250 g
  • ½ dyni makaronowej- 300 g
  • 2 pomidory-240 g
  • 2 łyżeczki oleju kokosowego
  • 165 g ugotowanej ciecierzycy
  • 2 łyżeczki pasty paprykowej
  • Sól do smaku
  • 1 łyżeczka majeranku

Sposób przygotowania:

Jesienna zupa z ciecierzycą

ETAP 1:

Jesienna zupa z ciecierzycą
włoszczyznę sprawić i pokroić w kostkę

Ciecierzycę ugotować w osolonym wrzątku, odcedzić.
Obraną marchewkę i seler pokroić w średniej wielkości kostkę, por również pokroić. W garnku rozgrzać olej i wrzucić por i marchewkę, seler.

ETAP 2:

Jesienna zupa z ciecierzycą
do warzyw w garnku dodać pokrojona kalarepkę

W między czasie kalarepkę obrać i również pokroić. Dodać do garnka i smażyć całość.

ETAP 3:

Jesienna zupa z ciecierzycą
dodać dynię i gotować całość do miękkości skłandników

Po około 2 minutach dodać pokrojoną dynię. Wlać litr wody i doprowadzić do wrzenia. Po około 5 minutach od zagotowania dodać obrane i pokrojone pomidory.

ETAP 4:

Jesienna zupa z ciecierzycą
zupę doprawić dodać przyprawy i pogotować jeszcze 5 min

Po kolejnych 3 minutach dodać ciecierzycę. Doprawić do smaku pastą paprykową, solą i majerankiem. Całość gotować jeszcze 4-5 minut. Smacznego!