mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Zupa z ciecierzycy i soczewicy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Pyszna, prosta i sycąca zupa z ciecierzycą i soczewicą

Zupa z ciecierzycy i soczewicy Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Zupa z ciecierzycy i soczewicy

 

  • 1/2 szkl. soczewicy
  • 1/2 puszki ciecierzycy
  • 3 szklanki rosołu
  • 1 szklanka soku pomidorowego
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 100 g fety
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju

Sposób przygotowania:

Zupa z ciecierzycy i soczewicy
Cebulę i czosnek obieram. Cebulę kroję w małą kostkę, podsmażam na rozgrzanym oleju w rondlu, dodaję pod koniec smażenia posiekany czosnek i jeszcze chwilę smażę. Wtedy dodaję rosół i sok pomidorowy, doprowadzam do zagotowania, dodaję soczewicę i gotuję ok. 15-20 minut aż napęcznieje. Następnie dodaję koncentrat pomidorowy, przyprawy. Na koniec dodaję osączoną z zalewy ciecierzycę i gotuję jeszcze ok. 3-5 minut. Wsypuję posiekaną natkę pietruszki i mieszam. Ser feta kroję w niewielką kosteczkę. Do miseczek nalewam zupę, na wierzch każdej kładę po kilka kostek fety i gałązkę natki pietruszki.
Zupa z ciecierzycy i soczewicy
W rondelku podsmażam na oleju cebulę i czosnek
Zupa z ciecierzycy i soczewicy
Do cebuli wlewam przecier pomidorowy, a potem soczewicę dodaję
Zupa z ciecierzycy i soczewicy
Na koniec doprawiam zupę i dodaję posiekaną natkę